Tecken

Att använda tecken som stöd eller som alternativ och komplement till talat språk är en vanlig form av AKK i Sverige. Det passar alla åldrar och alla människor har nytta av tecken men för vissa personer är det livsnödvändigt för att deras kommunikation ska fungera. Tecknen som används är i de allra flesta fall samma som används i Svenskt Teckenspråk.

Jag erbjuder utbildningar och föreläsningar om Tecken som kommunikationsstöd. Utbildningarna kan rikta sig till enskilda personer, familjer, anhöriga, till en hel arbetsgrupp, till all personal inom en LSS-verksamhet eller vad ni önskar. Nedan finns exempel på upplägg av webbutbildning, andra utbildningar och föreläsningar. Hör gärna av dig så kan vi diskutera vad som passar bäst för just ditt önskemål.

Mina tjänster inom tecken

Webbutbildning

Lär dig tecken – Välj själv när det passar dig! Här hittar du den perfekta utbildningen för dig som vill lära dig Tecken som stöd eller som alternativ och komplement till annan kommunikation när du själv har tid och det passar dig. Under utbildningen kan du titta på tillfällena hur många gånger du vill för att öva. Jag finns som stöd till dig hela tiden genom att du kan ställa frågor direkt på livesändningarna vid flera, utvalda tillfällen.

Läs mer

Vad innehåller utbildningen?

Den här webbutbildningen består av 8 tillfällen. Varje tillfälle innehåller inlärning av:

 • Tecken utifrån olika teman
 • Meningar med tecken i ett sammanhang
 • En sång med tecken
 • Tecken utifrån ett spel, lek eller bok

Dessutom får du min bok ”Möjligheter med tecken” som kurslitteratur hemskickad till dig.

Hur går det till?

Du får ett mejl per vecka under 8 veckor. Varje mejl innehåller:

 • Tips om vad som är bra att tänka på i inlärningen av tecken
 • En utbildningsfilm på 40-45 minuter
 • Material med ritade tecken på allt vi går igenom i filmerna
 • En sång med ritade tecken

Se gärna mina exempelfilmer:

Fler exempel på min Youtube-kanal:

Exempelfilmer på Youtube

Vem kan delta i utbildningen?

Alla kan delta i denna utbildning. Den passar för alla i familjen och andra närstående oavsett ålder, den passar personal i verksamheter inom förskola, skola, daglig verksamhet, gruppbostäder, korttidsverksamhet, assistans, habilitering, ledningsgrupper etc. Du anpassar den helt och hållet efter dina förutsättningar och behov. Du behöver inga förkunskaper och den passar även dig som har en grundkunskap i tecken och vill lära dig mer.

När startar utbildningarna?

 • Utbildning 1: Startar måndagen den 8 april kl 18.00 med en livesändning och därefter en gång i veckan till måndagen den 27 maj. Anmälan stängd.
 • Utbildning 2: Startar måndagen den 13 maj kl 12.00 med en livesändning och därefter en gång i veckan till måndagen den 1 juli. Anmälan stängd.
 • Utbildning 3: Startar måndagen den 26 augusti kl 18.00 med en livesändning och därefter en gång i veckan till måndagen den 14 oktober. Anmälan stängd.
 • Utbildning 4: Startar måndagen den 21 oktober kl 18.00 med en livesändning och därefter en gång i veckan till måndagen den 9 december. Anmälan senast 13 oktober.

Välj den tid som passar dig bäst. Tillfälle 1 och 5 på utbildningen är livesändningar och då kan du ställa frågor direkt till mig. Du behöver inte ta del av livesändningarna direkt om du inte har möjlighet, utan alla tillfällen kan du sedan ta del av från den dagen när tillfället släpps och framåt. Det kan du göra när du vill och hur många gånger du vill under 10 veckor.

Vad kostar det?

En utbildning innehållande 8 tillfällen kostar 1875 kr inkl moms/person (1500 kr exkl moms). Är ni flera i familjen som vill ta del av utbildningen betalar du bara för de som är över 18 år och du kan anmäla alla på samma gång. Barn och ungdomar under 18 år får ta del av utbildningen gratis men du måste vara över 18 år för att beställa en utbildning. Verksamheter/grupper som består av flera personer anmäler alla på samma gång och är ni 10 personer eller fler betalar ni 1750 kr inkl moms/person (1400 kr exkl moms). Alla personer som anmäler sig får ett personligt inlogg via mejl för att kunna ta del av utbildningen och boken ”Möjligheter med tecken” via post.

Hur anmäler jag mig och vilken teknik krävs?

Du anmäler dig genom att klicka på bokningsknappen nedan och följer instruktionerna. Du kan anmäla dig själv eller flera personer samtidigt. Är ni flera från en verksamhet och vill ha faktura till en annan adress än din egen så skickar du ett mejl och skriver fakturaadressen så får du en separat länk att fylla i vidare uppgifter. Efter anmälan och betalning får du ett mejl som bland annat innehåller information om de tekniska förutsättningarna du behöver för att genomföra utbildningen.

Utbildningar

Här kan du ta del av utbildningar inom Tecken som stöd och Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Jag erbjuder nybörjarkurser, fortsättningskurser och kurser för dig som vill utvecklas ännu mer genom konversation med tecken.

Läs mer

Nybörjarkurs Tecken som AKK

Vad innehåller utbildningen?

Utbildningen innehåller tecken för alfabetet, siffror, frågeord, familjen, kläder, mat, känslor, färger, veckodagar, månader, tidstecken samt övningsmeningar utifrån dessa teman. Inlärningen varvas hela tiden med sånger och spel och deltagarna får veta var de kan hämta mer kunskap om tecken.

Hur ser upplägget ut?

Vi träffas vid tre tillfällen à tre timmar plus ett uppföljningstillfälle på tre timmar vid ett senare tillfälle. Detta kan ske både fysiskt på plats eller via webb.

Vem kan delta i utbildningen?

Alla kan delta och detta är en utbildning för de som har ingen eller liten förkunskap i tecken. Det riktar sig även till de som har kunskaper i tecken sedan tidigare men vill uppdatera och repetera sin kunskap.

Fortsättningskurs Tecken som AKK

Vad innehåller utbildningen?

Vi repeterar innehållet i nybörjarkursen. Vi går igenom tecken som kan användas specifikt för förskolan, skolan, daglig verksamhet, arbetet, fritidsaktiviteter etc. beroende på deltagarnas och verksamhetens önskemål. Framförallt tecknar vi meningar i de sammanhang som finns.

Hur ser upplägget ut?

Vi träffas vid tre tillfällen à tre timmar plus ett uppföljningstillfälle på tre timmar vid ett senare tillfälle. Detta kan ske både fysiskt på plats eller via webb.

Vem kan delta i utbildningen?

Alla kan delta som har genomgått nybörjarkursen eller har förkunskap i tecken av nybörjarkaraktär.

Konversationskurs Tecken som AKK

Vad innehåller utbildningen?

Utbildningen genomförs i en tecknande miljö. Jag anpassar innehållet beroende på deltagarnas önskemål och inlärningsstrategierna varieras mellan konversation, bokläsning, sånger, spel etc.

Hur ser upplägget ut?

Vi träffas vid tre tillfällen à tre timmar plus ett uppföljningstillfälle på tre timmar vid ett senare tillfälle. Detta kan ske både fysiskt på plats eller via webb.

Vem kan delta i utbildningen?

De som har en större kunskap i tecken som kommunikationsstöd kan delta och vill lära sig ännu mer att använda tecken i vardagen.

Allmän information

Alla utbildningarna ges oftast och passar bäst för mellan 10-12 personer. Jag anpassar utbildningarna efter önskemål om innehåll från deltagarna och verksamheterna. Utbildningarna kan med fördel ges till personalgrupper inom förskola, skola, barnhälsa, elevhälsa, assistansbolag, boende med särskild service, dagliga verksamheter eller andra sammanhang.


För bokning och info om priser, kontakta mig på:

Föreläsningar

Jag ger föreläsningar om tecken och nedan ges förslag på upplägg. Jag anpassar föreläsningen om det är något specifikt du önskar. En av de mest populära föreläsningarna är den med föreläsning och workshop där deltagarna får en introduktion till tecken och sedan får lära sig tecken i grupper utifrån tema och sånger.

Läs mer

Föreläsning halvdag (3 timmar)

Innehåll

 • Vad är kommunikation?
 • Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation (TAKK)
 • Fördelar med tecken

Föreläsning och workshop halvdag (3 timmar)

Innehåll

 • Vad är Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation (TAKK)
 • Fördelar med tecken
 • Inlärning av tecken med olika teman och sånger (i grupper)

Föreläsning och workshop heldag (6 timmar)

Innehåll

 • Vad är kommunikation?
 • Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
 • Fördelar med tecken
 • inlärning av tecken med olika teman, sånger och böcker (i grupper)

Föreläsning Möjligheter med musik och tecken halvdag (3 timmar)

Innehåll

 • Vad är Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation?
 • Vad är musik?
 • Studier som visar på sambanden mellan musik och tecken
 • Inlärning av tecken med sånger

Allmän information

Alla föreläsningarna kan ges för mellan 10-500 personer. Inga förkunskaper krävs för föreläsningarna och de passar med fördel även de som har grundkunskap inom tecken sedan tidigare. Jag anpassar föreläsningarna efter önskemål om innehåll från deltagarna och verksamheterna.


För bokning och info om priser, kontakta mig på:

Handledning

Många arbetsgrupper behöver handledning. Syftet kan vara att ge en grundkunskap inom tecken som kommunikationsstöd till hela arbetsgruppen, att stödja processen att alla drar åt samma håll eller att ge stöd genom samtal i en komplicerad situation.

Läs mer

Allmän information

Jag handleder arbetsgrupper som behöver stöd  på olika sätt med tecken. Gruppen bör bestå av 4-8 personer för att få ut det mesta av handledningen. Handledningen bör bestå av ett antal träffar för att nå önskat resultat av utveckling. Innehållet bestämmer vi tillsammans utifrån behov och förutsättningar.


För bokning och info om priser, kontakta mig på:

Tidigare uppdrag

Under åren som Maria varit hos oss har hon gett oss den viktiga påfyllningen av TAKK. Vi har alltid varit nöjda med den utbildningen vi fått av Maria. Det jag ser som Marias styrka är att hon är lyhörd för vilka behov vi har och har idéer om vad hon kan bidra med. Hon är positiv och väl förberedd och fyller oss med ny energi.

Marina WidlundSpecialpedagog, Ytterbys förskoleområde, Herrljunga

Jag är full av energi efter några inspirerande föreläsningar som blandas med teori och praktiska övningar. Vid utbildningstillfällena är det så skönt att ha Maria att luta sig emot med all sin kunskap och erfarenhet inom TAKK.

Ulrika JohanssonHabiliteringspedagog, Resurscenter Fontänen, Skara